Spara pengar i vardagen när man jobbar

För att få in pengar behöver de allra flesta jobba. Varje månad får man lön och dessutom brukar man, om man skött sig någorlunda, få en löneförhöjning varje år. Den brukar oftast inte vara så enorm om man stannar kvar på samma tjänst och företag, men trivs man med det man gör kan det ändå vara värt att stanna ett tag på sin tjänst.

En extra ”löneförhöjning” kan man istället ordna genom enkla besparingar i vardagen, för att ha ett jobb innebär vissa utgifter. Det första man kan spara in på är transporten till jobbet. Bil och parkering, alternativt kollektivtrafik, kostar minst runt 20-30 kronor per enkel resa, beroende på var i landet man bor. I storstäder kan enbart trängselskatten vara 35 kronor per passage. Transport kostar alltså i snitt 40-60 kronor per dag, vilket blir 800-1200 kronor per månad räknat på 20 arbetsdagar. Denna summa sparas lätt in genom att istället cykla. En nettolöneökning på 800 kr är över tusenlappen brutto, vilket brukar vara svårt att få extra i en vanlig löneförhandling.

Vill man ytterligare ”höja lönen” kan man byta utelunchen för ca 90-100 kronor om dagen, till en nyttigare hemlagad matlåda för 20 kronor per portion. Det innebär en besparing på 80 kronor om dagen, eller 1600 kronor netto. Som bruttolöneökning skulle det motsvara över 2000 kr i månaden om man kommit upp lite i skattesats.

Arbetar man på kontor kräver etikett och allmänt vett att man klär sig någorlunda representativt. Kavajer och kostymer samt generellt hela och rena kläder kan utgöra en ganska stor utgift. Här kan man spara pengar genom att t.ex. köpa second hand eller se till att ta hand om och laga de plagg man har istället för att köpa nya. Känner man att de vanliga gamla kläderna ändå börjar kännas trista kan man enkelt piffa upp en outfit med små medel som en ny slips, en scarf, något smycke eller en enklare top eller skjorta i en härlig färg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *