Köp tid med lite extra pengar

Pengar kan inte köpa lycka, säger ett känt gammalt talesätt. Det är delvis sant, men små pengar kan förenkla vardagen. Vad skulle en småbarnsfamilj göra om man hade mer pengar? Troligtvis köpa det som är mest värdefullt: Tid med barnen.

Att “köpa tid” går att göra genom att gå ned i arbetstid medan barnen är små. Man har laglig rätt att gå ner ända till 75 % i arbetstid ända tills barnet fyllt 8 år. Att sänka bruttolönen med 25 % är kännbart, men har man lite extra pengar och är sparsam klarar man av det.

För de allra flesta, även om man inte har barn, är det troligtvis avslappnande att behöva arbeta mindre. Att kunna gå hem tidigt en tisdag sent i april då den första sommarsolen visar sig på allvar och ta en långpromenad med en vän istället för att sitta instängd på kontoret, är en dröm för många. Att hinna med alla sysslor som ska göras i ett hem och inte ha ständigt växande pappershögar och dammråttor i bostaden likaså.

Det finns även andra sätt att köpa tid, nämligen genom att ta hjälp med hushållssysslor. Städhjälp en gång i veckan eller en gång varannan vecka är en lyx som idag går att köpa för en överkomlig summa, tack vare skatteavdraget “RUT” för hushållsnära tjänster. Man “köper” tid som man själv annars skulle ha lagt på att städa, men man får också troligtvis ett bättre städresultat eftersom en professionell städare är snabbare och mer effektiv än de flesta privatpersoner.

Sist men inte minst kan man spara en hel del tid på att handla matvaror på nätet och få dem hemkörda. Detta är dock knappt något man behöver använda extrapengar till. Tvärtom kan det idag vara billigare att handla på nätet än att åka till den lokala, fysiska, matbutiken.

Det finns dock matkassar där inte bara ingredienserna är ihopplockade utan maten är även delvis lagad i form av en grytbas eller liknande och i detta fall kan man prata om att köpa insparad matlagningtid för pengar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *