Kassabok- håll koll på utgifterna

Om man vill få bättre kontroll på ekonomin är en kassabok ett mycket användbart verktyg. I en kassabok antecknar man alla utgifter man har under en månad och kan sedan kategorisera dem efter sort. Vanliga kategorier kan vara t.ex. boende, mat, försäkringar, kläder, nöjen, telefoni, el, vatten, sophämtning m.m.

Att göra en kassabok kan ta lite tid men är mycket värdefullt. Gör man det ett par månader lär man sig och får rutin på det. Många utgifter som t.ex. telefon, TV, försäkringar och annat betalas ofta via autogiro och man kan då lätt logga in på sin internetbank och se större delen av månadens fasta utgifter, även bolån eller hyra.

När man sammanställt alla utgifter under några månader får man en klar bild först och främst av om ens inkomster täcker ens utgifter. Är månadsutgifterna större än inkomsterna är det viktigt att direkt börja skära i utgifterna, eller skaffa en extrainkomst.

Genom att föra kassabok får man också en översyn av vilka de största utgiftsposterna är. På det sättet blir det enklare att trimma ekonomin. Är det boendekostnaden som är störst kan man lägga energi på att förhandla ned bolåneräntan eller försöka amortera mer, eller både och. Äter man ute mycket kan det lätt bli ganska stora summor i månaden. Restaurangmiddagar kan vara både trevliga och värda att betala för, men utgifter för hämtpizza bara för att man inte orkar laga mat eller inte har några råvaror hemma, kanske mest kan ses som slarv.

Med koll på utgifterna vet man var man ska lägga in krut på att försöka spara och effektivisera. Återanvändning av bakplåtspapper eller ursköljning av plastpåsar är varken värt tid eller pengar om man jämför med ett kort telefonsamtal till elbolaget för att byta till ett bättre elavtal som kan spara tusenlappar i månaden.

Kassaboken kan också visa att man i själva verket har mycket pengar kvar varje månad och att man faktiskt har råd att unna sig mer än vad man gör idag.

Oavsett vad kassaboken visar är den A och O för en bättre ekonomi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *