Ekonomisk frihet

Under senare delen av 2010-talet har det dykt upp ett antal bloggar och även böcker på temat ”ekonomisk frihet”. Med det menas inte att man är otroligt rik och äger lyxjakter och slott i Frankrike, utan helt enkelt att man är såpass ekonomiskt oberoende att man kan täcka sina månadskostnader med hjälp av avkastning. Det kan uppnås på två sätt: Antingen att man sparat ihop så mycket pengar att man får en normal månadslön efter skatt i avkastning från besparingarna, eller också att man lever extremt snålt så att ens månadskostnader är mycket låga. Då klarar man sig på en mindre summa i avkastning varje månad.

Några svenska exempel på bloggare som uppnått ekonomisk frihet är anonyme bloggaren ”Miljonär innan 30” som nådde detta mål och nu, före 40, snart går i pension. En annan bloggare är Oskar Lindberg, ”Farbror Fri” som både sparat ihop en stor, men inte enorm, summa pengar och samtidigt lever ett sparsamt liv genom att bo i Dalarna med låga hushållskostnader. I USA är trenden med FIRE (Financial Independence Retire Early) stor och leds framför allt av bloggaren ”Mr Money Mustache” som propagerar för ett enklare liv som i gengäld ger möjlighet att ägna sig åt de viktiga i livet som familj och relationer. Gemensamt för denna filosofi är att man prioriterar ledig tid framför materiell lyx.

Denna filosofi passar inte alla. Varför spara och gneta när man kan dö imorgon, resonerar många och kanske passar ett enkelt familjeliv i Dalarna, utan lyxbil, fin titel och lyxiga restaurangbesök bara en viss typ av människor.

Genom att fundera igenom sin ekonomi kanske man ändå kan hitta något man slösar pengar på och som kanske faktiskt inte ger så mycket lycka i vardagen. Då kan man avstå dessa inköp, istället investera summan klokt. En aldrig så liten summa som får växa varje månad kan vid pensionsåldern ge en rejäl slant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *