Att bygga en pengamaskin

Pengar behöver de flesta och för många är det vanligaste sättet att tjäna pengar att förvärvsarbeta och få lön. Månadslönen räcker ofta till att betala månadens utgifter i form av hyra eller bolån, mat, kläder, försäkringar, telefoni, nöjen och annat som ingår i en hushållsbudget. Kanske blir det till och med över lite pengar som sparas på ett bankkonto. Det finns dock ett sätt att komma loss en aning från ekorrhjulet där man hela tiden måste arbeta för att få månadens budget att gå ihop: Man kan bygga en egen “pengamaskin”.

Med en pengamaskin menas inte en fysisk maskin som trycker falska sedlar utan snarare en ständigt växande “hög” av pengar som genererar en årlig avkastning. Själva pengahögen rör man inte, möjligtvis spenderar man en del av avkastningen. En “pengahög” är i verkligheten en investering i tillgångar som ger avkastning. Det kan vara en fastighet som man hyr ut eller aktier som varje år ger utdelning. Även vanliga bankkonton som ger ränta som kan återinvesteras kan ses som en mycket långsam pengamaskin. För att få “maskinen” att växa snabbare och ge en avkastning som märks, bör man dock investera i något som ger en högre avkastning än bankkonton.

Ett räkneexempel med 3 % årsavkastning, vilket är ungefär vad utdelningsaktier ger, lågt räknat, kan vara att man har 100 000 kronor investerade. Varje år ger “pengamaskinen” då 3000 kr, utan att man behöver lyfta ett finger. Har man 1 000 000 kr får man 30 000 kronor om året, varje år, resten av livet. 10 000 000 kronor ger 300 000 kronor per år, vilket är en årslön som tillåter de flesta att sluta jobba. Att spara ihop 10 miljoner är inget man gör enkelt, men om man börjar spara tidigt och återinvesterar utdelningen eller avkastningen är det faktiskt inte omöjligt, även på en vanlig månadslön.

Även om man inte når 10 miljoner kan man i alla fall nå en bit på vägen och sätta guldkant på tillvaron genom den lilla extralönen ens pengamaskin ger varje år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *